Zwangerschap en bevallen is één van de meest emotionele gebeurtenissen in een mensenleven. 

Negen maanden heeft een foetus nodig om zich te ontwikkelen tot een voldragen baby. 
Negen maanden heeft de vrouw nodig om zich voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. 

Een oud gezegde is “een goede voorbereiding is het halve werk.” In deze periode kunnen er allerlei vragen op je afkomen: onbekendheid hoe het is om zwanger te zijn, het niet weten, angst en onzekerheid, nare ervaringen, keuzes die gemaakt moeten worden. Je  voorbereiden op de geboorte vraagt tijd en ruimte. Je kunt er over lezen, films en dvd’s kijken, zwangerschapscursussen volgen en nog veel meer. Het belangrijkste is echter dat je als aanstaande
moeder vertrouwen hebt of krijgt in jezelf. Als de bevalling begint, kun je niet anders 
dan je overgeven aan het wel en wee van je lijf. Je tegen de pijn of angst verzetten 
helpt niet…. het geeft je eerder meer pijn en spanning. Het in verbinding kunnen 
blijven tijdens het baringsproces met datgene wat er in je lichaam gebeurt en daarop durven en kunnen vertrouwen, geeft een enorme kracht en innerlijke zekerheid. 


Hoe, waar en met wie wil ik gaan bevallen? 

Er zijn vele mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Wil je thuis, in een geboortecentrum of ziekenhuis bevallen? Wil je een natuurlijke bevalling, een waterbevalling, een bevalling met of zonder pijnbestrijding? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties? Wat heb je nodig om tot (bewuste) keuzes te komen? Ook dit is weer een heel proces. Naast de begeleiding door de verloskundige of gynaecoloog kun je kiezen voor de aanwezigheid van mensen die jij vertrouwt: je partner, je moeder, vriendin, zus en/of een doula. Bevallen hoef je niet alleen te doen. Steun op het juiste moment is een groot goed.